Limbopedia Menu

Wijermonument

Wijermonument

Het oorlogsmonument in Wijer is een stuk bescheidener dan de monumenten in buurgemeenten als Kozen, Nieuwerkerken of Stevoort. Dat heeft alles te maken met het feit dat Wijer lange tijd een weinig welvarende gemeente was, waar het voor het gemeentebestuur altijd weer moeilijk was om het nodige geld voor haar projecten bijeen te krijgen. Wie goed kijkt zal aan het monument van Wijer toch iets bijzonders opmerken: één van de gesneuvelden van Wijer is blijkbaar in februari 1919, ruim drie maanden na wapenstilstand, gesneuveld !

 

Het oorlogsmonument van Wijer heeft de vorm van een graf. Tijdens de oorlog sneuvelden drie soldaten van Wijer:  Jules Vantilt, Henri Vanbergen en Désiré Vandenrijt.

 

Henri Vanbergen was 29 toen de oorlog uitbrak. Twee dagen na zijn huwelijk op 30 juli, werd hij op 1 augustus 1914 opgeroepen om zich te melden bij het 9de Linieregiment. Hij sneuvelde in de nacht van 5 op 6 augustus, bij de verdediging van Luik.

 

Jules Vantilt was brigadier bij het 1ste Regiment Gidsen. Jules, die pas in februari 1913 het leger verlaten had na drie jaren vrijwillige dienstneming, werd op 1 augustus 1914 weer opgeroepen. Hij sneuvelde in Zepperen op 17 augustus 1914.

 

Désiré Vandenrijt was 31 toen hij op 31 juli 1914 opgeroepen werd om zich in Namen bij het 13de Linieregiment te voegen. Hij sneuvelde op 24 augustus 1914 bij de gevechten om Namen.

 

Na de oorlog, op 26 februari 1919, overleed in Wijer Ludovicus Senden aan de gevolgen van de verwondingen die hij tijdens de oorlog aan het front had opgelopen. In Wijer was men van oordeel dat ook hij een gesneuvelde was, en dat ook zijn naam voor eeuwig herinnerd mocht worden.

 

Bronnen: Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Rombout Nijssen
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.8954, 5.223956
Dit delen met je vrienden?