Limbopedia Menu

Wijerkasteel

Wijerkasteel

Het kasteel in Wijer is historisch gezien de woonplaats van de heren van het buurdorp Kozen. Deze situatie heeft tot heel wat misverstanden geleid. Meerdere geschiedschrijvers hebben verkeerdelijk aangenomen dat Wijer en Kozen samen één heerlijkheid vormden, die aan de heer van Kozen toebehoorde. In werkelijkheid blijft het territorium, waarin de heer van Kozen zijn heerlijke rechten kon laten gelden, beperkt tot Kozen zelf. Op zijn bezittingen te Wijer heeft hij niet meer rechten dan iedere andere particuliere bezitter van onroerend goed.

 

Het kasteel van de heren van Kozen te Wijer maakt samen met de heerlijkheid Kozen wel één leen uit, dat afhangt van de Leenzaal van Kuringen. Vanaf het midden van de 14de eeuw is het achtereenvolgens in het bezit van de families van Wezemaal, van Diest (omstreeks 1400), van Kerckhem (1476) en de Hemricourt (1680). De landcommanderij van Alden Biesen van de Duitse Orde verwerft het in 1688. Omstreeks de jaarwisseling 1698-1699 wordt het door de Duitse Orde verkocht aan een particuliere heer: Ernest van Afferden. De kleindochter van zijn broer, Johanna Jozefina van Afferden, verkoopt het kasteel in 1782 aan de familie de Heijster. Na 1800 wisselen het kasteel, het kasteelpark en de kasteelhoeve verschillende keren van eigenaar.

 

In een van de gevels van de kasteelhoeve is een gedenksteen ingemetseld met het jaartal 1648 en de voorstelling van de wapenschilden van het echtpaar Arnold de Kerckem en Maria Anna de Kerckhem. Boven de ingang van de kasteeltoren is eveneens een steen met wapenschilden, deze keer met jaartal 1657, ingemetseld.

 

Op een glasraam in de kerk van Kortenbos wordt de eerste-steenlegging van de kerk voorgesteld: Paulus Van Hove van de norbertijnenabdij van Averbode legt de eerste steen, met links van hem de dochter van Elisabeth van Oeteren en rechts Arnold de Kerckhem van het kasteel van Wijer, de twee weldoeners die de bouw van de nieuwe kerk mogelijk maakten.

 

In de kasteelhoeve wordt nu de Bed and Breakfast Kasteelhoeve de Kerckhem uitgebaat.

De oudste kern van het kasteel dateert van de eerste helft van de zestiende eeuw. Rond 1910 wordt het hoofdgebouw ingrijpend veranderd door het wegnemen van de zolderverdieping en het zadeldak. Het is vervangen door een plat dak, dat in neogotische stijl met kantelen afgewerkt is. Het hoofdgebouw is bereikbaar over een bakstenen brug over de slotgracht.

 

Bronnen: Rijksarchief Hasselt – Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Rombout Nijssen
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.896591, 5.227797
Dit delen met je vrienden?