Limbopedia Menu

Teuvenkasteel

Teuvenkasteel

Het kasteel van Teuven was oorspronkelijk de woonplaats van de heren van het dorp. De huidige gebouwen dateren deels uit de zeventiende en grotendeels uit de negentiende eeuw. Er wordt geschreven dat de opeenvolgende heren van Teuven uit de families van Eynatten (1370), van Gronsveld (begin vijftiende eeuw), van Brempt (vijftiende eeuw), de Draeck (begin zeventiende eeuw) en de Negri (begin achttiende eeuw) kwamen.

Na het ancien régime komen het kasteel en het domein in het bezit van Victor Haan, die het in 1851 verkoopt aan Walthère Moulan uit Luik. Deze laat het kasteel na aan Cyrille en Julienne Magis, die het in 1877 verkopen aan Leopold Quoidbach. In 1901 kopen Emile Sano en zijn echtgenote Emma Demeyer het landgoed. Hun erfgenamen verkopen het goed in 1947 aan de familie Duesberg. In 1985 verwerft de Vlaamse overheid het kasteel.

In de voorgevel van de toren van het kasteel is een marmeren gedenksteen voor de familie de Draeck geplaatst. Naast het wapenschild van deze familie zijn eveneens de wapenschilden van aanverwante families en de datering 1663 op deze steen terug te vinden.

Bronnen: Rijksarchief Hasselt – Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Rombout Nijssen
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.755192, 5.87466
Dit delen met je vrienden?