Limbopedia Menu

Schakkebroekkerk

Schakkebroekkerk

Schakkebroek en Terbermen zijn vanouds gehuchten van Herk-de-Stad. Omstreeks 1900 moesten de bestuurders van de gemeente vaststellen dat de mensen van Schakkebroek en Terbermen, ten gevolge van de erbarmelijke toestand van de wegen in die tijd – het waren niet meer dan modderige karrensporen – hun kinderen zelden naar school stuurden. Om dezelfde reden zag de deken van Herk-de-Stad sommige inwoners uit die gehuchten zelden in zijn kerk.

 

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van beide gehuchten was de inrichting van een gemeentelijke school met twee klassen in 1905. Kort daarna benoemde de bisschop een nieuwe en energieke deken in Herk-de-Stad, die de opdracht meekreeg in Schakkebroek een nieuwe kerk te bouwen. Op verzoek van deken Vanvenckenray ontwierp het architectenduo Hyacinth Martens uit Stevoort en Vincent Lenertz uit Leuven de plannen voor de nieuwe kerk. Martens en Lenertz waren in de jaren 1880-1914 bijzonder actief in de kerkenbouw in Limburg. De kerken van Beverst, Tessenderlo, Nieuwerkerken, Borgloon, Lommel en Kleine-Brogel waren door hen ontworpen. Hun laatste realisatie was de kerk van Engelmanshoven die in 1905 afgewerkt was. Blijkbaar mocht het ontwerp voor Schakkebroek niet teveel kosten: er werd voor geopteerd om het ontwerp voor de kerk van Engelmanshoven wat rijkelijker en groter te maken, en klaar was kees.

 

Bijzonder aan de kerk van Schakkebroek is dat de architecten de kerk als een totaalproject opvatten, en ook het interieur ontwierpen. De altaren, de preekstoel, het doopvont, de kruiswegstaties, de biechtstoelen, de orgelkast en de deuren in de kerk: alles werd door hen ontworpen.

 

Tegenwoordig is de kerk van Schakkebroek vooral bekend omdat de Heilige Amandina er vereerd wordt. Amandina is de kloosternaam van Pauline Jeuris, een meisje uit Schakkebroek dat in 1895 intrad als novice bij de zusters Franciscanessen in Antwerpen. Amandina was niet vies van het avontuur: in 1896 ging zij naar Marseille om daar ziekenverpleegster te worden, en in 1899 zag zij kans om naar de Franciscaanse missies in China af te reizen. Zij was amper een jaar in China aan het werk toen zij er op 9 juli 1900 samen met een groep andere katholieken vermoord werd. In 1946 werd zij zalig verklaard, en in 2000 volgde haar heiligverklaring.

 

Bronnen: Rijksarchief Hasselt – Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.907133, 5.202005
Dit delen met je vrienden?