Limbopedia Menu

Nieuwerkerkenkerk

Nieuwerkerkenkerk

De neo-romaanse kerk van Nieuwerkerken kreeg haar huidige uitzicht in 1949. De kerk, die tot dan toe maar half zo lang was als nu, werd toen uitgebreid met wat nu het koor en de kruisbeuk zijn. De hoofdbeuk  en de zijbeuken van de kerk waren al in 1908-1910 gebouwd. De toren dateert van 1828, en werd in 1857 verhoogd. Als je goed naar de toren kijkt, zie je hoe hoog hij oorspronkelijk was, en welk deel er op bijgezet is.

 

De pastoor die in 1828 de kerk en de toren vernieuwd had, was bijzonder trots op het werk dat hij had weten te realiseren. Fier liet hij boven de kerkdeur een jaarschrift in de natuurstenen deuromlijsting uitkappen: NUnC reCte DICIMUs NIeUWerkerken (nu zeggen we terecht Nieuwerkerken) staat er, in een vreemde afwisseling van kleine letters en hoofdletters. Als je de hoofdletters echter vervangt door hun waarde als Romeins cijfer, dan lees je 1828, het jaar van de nieuwbouw.

 

In de kerk staan verschillende beelden uit het negentiende-eeuwse Sint-Truidense atelier van de beeldhouwer Charles Janssens. De glasramen in de zijkapellen, naast de altaren van Onze-Lieve-Vrouw en van Sint-Antonius, werden in 1889 geplaatst. Op het linker glasraam staat een afbeelding van de Maagd Maria, de patroonheilige van Marie de Stembier, echtgenote van de kasteelheer Paul de Brigode. Op het glasraam aan de rechterzijde van de kerk is de heilige Stefanus afgebeeld, de patroonheilige van Stéphanie van Willigen, de moeder van Marie de Stembier.

 

Bronnen: Rijksarchief Hasselt – Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Van Acker Pascal
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.864451, 5.1934
Dit delen met je vrienden?