Limbopedia Menu

Navagne

Navagne

Op de plaats waar nu nog slechts enkele glooiingen in het landschap herinneren aan het versterkte fort dat in de zeventiende eeuw het Spaanse leger controle moest bieden over het verkeer dat over de Maas richting Maastricht voer, stond ooit de burcht van een plaatselijke aanzienlijke familie van Navagne of van Elven. Een zekere Gerard van Navagne wordt vermeld in 1282. Pas drie eeuwen later, in 1571, blijkt uit archiefbronnen dat er op de site van Navagne een omgracht kasteel staat. Het kasteel is in die periode in het bezit van de familie van Elven. In 1632-1633 wordt het verbouwd.

 

Omwille van zijn ligging langs de Maas, ten zuiden van Maastricht, wordt het in 1643 door de Spaanse overheid in de Zuidelijke Nederlanden in beslag genomen en vervolgens uitgebouwd tot een fort van waaruit het verkeer over de Maas en vooral de bevoorrading van Maastricht gecontroleerd kan worden. Het fort van Navagne wordt een Spaanse garnizoensplaats.

 

Het fort wordt in de tweede helft van de zeventiende eeuw met enige regelmaat van nieuwe versterkingen voorzien, en even vaak weer ontmanteld. In 1702 wordt het door het Staatse garnizoen in Maastricht veroverd en geheel ontmanteld. Daarmee verliest de site zijn militaire betekenis.

 

Na de Spaanse successieoorlog is Navagne een grensplaats van de Oostenrijkse Nederlanden geworden, en de juiste plek voor een tolkantoor. In 1717 wordt er een vrij groot tolkantoor opgetrokken, dat gedurende heel de achttiende eeuw de zetel is van de Oostenrijkse douaneadministratie in dit deel van de Nederlanden. Tijdens de Franse overheersing wordt het als staatsdomein verkocht, en komen het oude kantoor en de bijhorende landerijen in het bezit van particulieren.

 

In 1914 blijkt het verbouwde kantoor op de route van het invallende Duitse leger te liggen, en wordt het nogmaals om militaire redenen met de grond gelijk gemaakt. Op de site staat nu nog enkel een hoeve die de Elvenschans genoemd wordt.

 

Bronnen: Rombout Nijssen – Rijksarchief Hasselt – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Rombout Nijsssen
Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.756224, 5.687957
Dit delen met je vrienden?