Limbopedia Menu

Limburgs boekweitmeel

Limburgs boekweitmeel

Boekweit is een plant die behoort tot de familie van de Veelknopigen en heeft 3 hoekige nootjes als vrucht. De bloemtrosjes trekken veel bijen aan die moeten zorgen voor de bestuiving. Boekweit groeit in het wild in Siberië en Centraal Azië. In de 16de eeuw werd het in Europa ingevoerd en vooral geteeld op magere zandgronden. In België werd boekweit op kleine schaal geteeld hoofdzakelijk in de provincies Luik, Oost-Vlaanderen en Limburg. Om boekweit te telen moet de grond voor de winter diep omgeploegd worden en daarom geldt in de volksmond “paardenzweet is de beste mest voor boekweit“. Het zaaien gebeurt vanaf half mei de de oogst vindt plaats tussen augustus en september.

In Zutendaal houdt Frans Beckers de landbouwteelt van boekweit in stand op zijn hoeve ’t Gebroek. Hij teelt de gewone boekweit en de tatarische boekweit van eigen zaadteelt. Bij de teelt besteedt Frans veel aandacht aan de band tussen natuur en landbouw en de boekweit wordt dan ook biologisch geteeld. Het malen van de boekweit wordt gedaan door Spelt nv en het boekweitmeel wordt alleen lokaal verhandeld.streekproducten logo3

Boekweitmeel heeft zijn plaats in de Limburgse streekgastronomie onder de vorm van boekweitpap, een ontbijtpap met botermelk, en boekweitkoek, een pannenkoek gebakken met spek en geserveerd met Limburgse stroop. Bovendien is boekweitmeel een belangrijk ingrediënt in traditionele Kempense balkenbrij.

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.921041, 5.575616
Bronnen: Streekroduct – Foto: Streekproduct
Dit delen met je vrienden?