Limbopedia Menu

Het Verhaal Van De Familie Steyns – Ambiorix

Het Verhaal Van De Familie Steyns – Ambiorix

Het verhaal van de familie Steyns begon in Verviers, waar ze in 1895 een schoenmakerij stichtten. In 1907 brachten ze de schoenmakerij naar Tongeren, de stad van Ambiorix. Het schoenenbedrijf kreeg dan ook de bekende naam van de Eburonenkoning. Sindsdien is de familie Steyns een begrip in Tongeren. Het grootouderlijk huis en de schoenenfabriek zijn het tastbare bewijs van een boeiend familieverhaal.

George Steyns, kleinzoon van, is bijzonder trots dat het herenhuis waarin zijn grootvader ooit in resideerde nog altijd een verwijzing heeft naar de familie Steyns en Ambiorix. Het echte verhaal van Ambiorix begint in 1895, niet in Tongeren, maar aan de oever van de Vesder in Verviers. Daar begon George zijn grootvader zijn eerste fabriek, die in 1907 besliste om naar Tongeren te komen. De stichter van de schoenenfabriek was zijn tijd ver vooruit. Zo was er al vloerverwarming in het huis, een moderne koelkast, een wasmachine en Louis Steyns reed zelfs rond in een Minerva. Ooit nog de Belgische Rolls-Royce.

De hoge plafonds, parketvloer, prachtig Ardens marmer is gelukkig in takt gebleven. Al was het bijna anders geweest want tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog viel een bom recht in het ouderlijk bed. Gelukkig ontplofte deze niet en kon deze ontmijnd worden. In 1966 ging het huis uit familiale handen waardoor het wat in verval geraakte. George Steyns is dan ook gelukkig dat het nu terug een pareltje geworden is dankzij de werken van de broers Meertens.

Maar achter elke sterke ondernemer, staat een sterke vrouw. Het was George Steyns zijn grootmoeder die eigenlijk de fabriek bestuurde terwijl Louis vooral het technische brein achter deze fabriek was.

In 1963 stapte George Steyns zelf ook in het bedrijf. Traditiegetrouw begon hij ook als operator in de fabriek. Met deze ervaring vertrok hij later naar Amerika om er in de schoenenindustrie te werken.

Ondertussen ging het Ambiorix voor de wind. Op het hoogtepunt werkten er meer dan 200 werknemers. Maar helaas sloeg de crisis genadeloos toe, mede door patronale bijdragen op het loon en de wat verouderde fabriek  kreeg Ambiorix het wat moeilijker. Op dat moment klopte de tweede generatie Steyns aan bij George, die op dat moment ontwerper was bij Allen Edmonds (Amerikaans schoenenbedrijf).

George zou terugkeren uit Amerika om aan het roer te staan. Eenvoudig was dat niet met de familiale structuur in het bedrijf waar discussies over losse tegels in het bureau eerder op de agenda stonden dan strategische keuzes. Een eerste boy-out was dan ook onvermijdelijk. Met nieuwe en frisse ideeën kon George aan een nieuwe aanpak beginnen. Niks te vroeg want de fabriek was intussen sterk verouderd.

Je merkt terechte trotsheid bij George. Ook toen de nieuwe fabriek klaar was in 1991 was zelfs prins Albert nog op bezoek geweest. Intussen is er heel wat gebeurd. Zo werd Ambiorix in 2000 verkocht aan een financiële groep. Drie generaties is Ambiorix de passie en het leven geweest van de familie Steyns. Ambiorix is een stevig merk en heeft geschiedenis, maar ook toekomst! In 2007 werd Ambiorix opnieuw overgenomen door een familiale groep met Peter Vavedin als nieuwe eigenaar en CEO.

Bronnen: ’t Huys van Steyns – Out of the box

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.78484, 5.470828
Dit delen met je vrienden?