Limbopedia Menu

Grafheuvels – 900 V. Chr.

Grafheuvels – 900 V. Chr.

Deze grafheuvels zijn gelegen op de Dorperheide bij de weg Kaulille-Hamont. Alle grafheuvels van Kaulille moeten ten vroegste gedateerd worden in de late Bronstijd – ca 900 V. Chr. en ten laatste in de Vroege Ijzertijd ca 500 V. Chr. De Diameter van de heuvels schommelt tussen 8 en 14 meter. De bewaarde hoogte is relatief laag, gemiddeld 50 – 60 cm.

Rond vier heuvels werd een paalkrans vastgesteld, één grafheuvel was omringd door een greppel en zeven heuvels hadden geen randstructuur.

In 1983, na enkele gemelde plunderingen, kwam er een B.T.K.-project tot stand, getiteld ‘Archeologisch noodonderzoek van een voorhistorische begraafplaats’. De gemeente Bocholt trad op als promotor en werkte intensief mee aan het onderzoek. Het urneveld werd opgegraven door mevr. Annemie Engels, onder leiding van prof. Luc Van Impe. De opgraving werd afgerond op 31 oktober 1984. Er werden 44 graven of resten ervan ontdekt met 37 urnen of scherven.

Daarnaast vond men ook een aantal voorwerpen uit de laten Steentijd zoals pijlpunten, klingen en een vuistbijl. Als ook enkele giften in brons, ijzer en kralen uit been.
In 2005 verscheen er een grondige analyse en regionale synthese ‘Het urnenveld uit de Vroegere Ijzertijd op de Dorperheide te Kaulille’, van de hand van N. Vanbutsele onder leiding van Prof. M. Lodewijckx.

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 51.196396, 5.515652

 

Bronnen: Gemeente Bocholt, Toerisme Bocholt, Heemkundige Kring Bocholt & Kaulille, Erf-goed, Archeonet Vlaanderen
Dit delen met je vrienden?