Limbopedia Menu

De (voorste) Luysmolen (1515)

De (voorste) Luysmolen (1515)

De (voorste) Luysmolen (1515)
Deze molen heeft wel een aparte geschiedenis. De Voorste Luysmolen werd voor het eerst vernoemd in 1515 en maalde voor het laatst in 1965. De Luysmolen en is genoemd naar de eerste molenaar “Petrus Luys”. De naam Luys is van oorsprong een veldnaam. Veel hooilandpercelen langs de Abeek kregen de naam van “Luijs” mee. Het betekent eigenlijk “rietgras”.

Deze molen ligt midden in een groot aaneengesloten natuurgebied. Dit grensoverschrijdende gebied wordt ‘Kempen~Broek’ genoemd. Het is een zeer mooie streek met boeiende natuur, aantrekkelijke landschappen, doorspekt met cultuurelementen en vele mogelijkheden voor de recreant om van deze omgeving te genieten.

De voorste Luysmolen was gekend als volmolen of ook wel ‘stinkmolen’ genoemd. In deze molen ‘volde’ of verviltte men wollen lakens om de kwaliteit van het weefsel te verbeteren. Het weefsel werd bewerkt met aarde, urine, zeep en werd landurig geslagen met houten hamers die aangedreven werden door het molenmechnisme. De bijnaam ‘stinkmolen’ hebben ze te danken aan de gebruikte ingrediënten.In de 19de eeuw werd de molen ingericht als korenmolen.

De molen zelf draait en maalt weer regelmatig. Er zijn maaldemonstraties op elke tweede en vierde zondag van de maand, telkens van 10u00 tot 16u00.
Vroeger was er ook een “Achterste Luysmolen” uit 1602. Deze molen werd echter in 1926 afgebroken.
De Luysmolen ligt op de grens van Bocholt en Bree, langs de Abeek Eind 1995 kocht de Vlaamse Landmaatschappij de molen aan om hem te restaureren. Het gebouw en de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. Na de restauratie werd het beheer van de molen overgedragen aan de gemeente Bocholt.

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 51.184079, 5.629588

 

Bronnen: Gemeente Bocholt, Toerisme Bocholt, Heemkundige Kring Bocholt & Kaulille, Erf-goed, Archeonet Vlaanderen
Dit delen met je vrienden?