Limbopedia Menu

Binderveld Kasteel – Nieuwerkerken

Binderveld Kasteel – Nieuwerkerken

Het kasteel van Binderveld was van de middeleeuwen tot omstreeks 1796 de woonplaats van de plaatselijke heren. Samen met de heerlijkheid Binderveld wordt het kasteel in leen gehouden van de graaf van Loon. Het kasteel en de heerlijkheid Binderveld behoorden toe aan de familie van Montenaken (13de en 14de eeuw), de familie van Hamal (15de eeuw), de familie van Grevenbroek (omstreeks 1500), de familie de Copis (1537-1721).

Na het overlijden van Hieronymus de Copis kent de bezitsgeschiedenis van het kasteel van Binderveld een vrij ingewikkeld verloop. De kinderloze Hieronymus laat zijn bezit aan zijn weduwe Joanna Isabella Clara de Coloma. Zij hertrouwt binnen het jaar met Jozef le Roy die het kasteel al in januari 1722 in bezit neemt. Mevrouw de Coloma overlijdt in 1741. Haar weduwnaar hertrouwt in 1742 met Elisabeth Arazola de Onate. Zij erft op haar beurt het kasteel in 1766 van haar overleden echtgenoot. Bij haar overlijden in 1788 komt het in bezit van haar nicht Joanna Arazola de Onate. Joanna huwt in 1791 met Hubert de Succa, een edelman uit Doornik. Joanna overlijdt in 1795 in het kraambed van haar enige zoon Lodewijk de Succa, die het kasteel erft van zijn moeder. Lodewijk de Succa ziet zich in 1826 verplicht het kasteel en een groot deel van zijn landerijen in Binderveld te verkopen aan het echtpaar Jozef de Schrijnmakers en Maria Francisca Lijnen. Daarna bleef het kasteel lange tijd in het bezit van de afstammelingen van dit koppel.

De meest opmerkelijke van die afstammelingen is wellicht Theodore de Schrijnmakers. Hij maakt als officier deel uit van het expeditiekorps dat in 1864 de Belgische prinses Charlotte en haar echtgenoot Maximiliaan van Habsburg naar Mexico vergezelde om er hun aanspraken op de keizerskroon helpen hard te maken. Later wordt hij burgemeester van Binderveld.

Het kasteel kreeg zijn huidig uitzicht in 1728, toen het  door Jozef le Roy na een brand herbouwd werd. Recentelijk werd het kasteel helemaal gerenoveerd en aangepast aan de behoeften van deze tijd. Sinds kort heeft Binderveld weer een kasteelheer.

Bronnen: Rijksarchief Hasselt – Rombout Nijssen – Onroerend Erfgoed – Erfgoed Vlaanderen – Foto: Rombout Nijssen

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.85843, 5.163832
Dit delen met je vrienden?