Limbopedia Menu

Abdijsite en Klein Seminarie, Sint-Truiden, 1840

Abdijsite en Klein Seminarie, Sint-Truiden, 1840

De stad Sint-Truiden is tot stand gekomen in de Middeleeuwen. Ze is gegroeid rond deze abdij. Ze werd gesticht door Trudo, een edelman van Frankische afkomst.

Deze man liet in het midden van de 7de eeuw een kerk en klooster bouwen op de rechteroever van de Cicindriabeek. Na zijn dood groeide een kleine nederzetting rond de benedictijnenabdij, die in de 11de eeuw uitgroeide tot een versterkte stad. Abt Abelardus bouwde in deze periode een indrukwekkende abdijkerk. Vijf jaar na de bouw brandde deze kerk af, maar de toren bleef – behoudens enkele restauraties en herstellingen – in zijn geheel bewaard.

Na de Franse Revolutie werd de abdij verkocht en werden de gebouwen geplunderd en grotendeels afgebroken. Enkel de dienstgebouwen, de toren, de crypte en het poortgebouw bleven bestaan.

Daarna, in 1840, werd op het abdijterrein het nieuwe Klein Seminarie van het bisdom Luik gebouwd, naar een ontwerp van de Gentse architect Louis Roelandt.

De voormalige abdijsite is nog steeds duidelijk waar te nemen in het stadsbeeld. Het complex van ca. 6 hectare is omgeven door een hoge muur. De abdijtoren en de overblijfselen van de voormalige abdij zijn sinds 1935 beschermd als monument.  In 1975 verwoestte een brand de 19de-eeuwse seminariekerk, een deel van het internaat, de binnenkant van de abdijtoren en de torenspits.

Bronnen: Erfgoed Vlaanderen / Onroerend Erfgoed – Archeonet Vlaanderen – Toerisme Sint-Truiden

 

 

Open standalone kaart in volledige scherm modus
Limbopedia

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Limbopedia: 50.816747, 5.186314
Dit delen met je vrienden?